Een GPS op de juiste manier gebruiken

Als u het leuk vindt wat u hier leest – word fan van onze Facebook-pagina voor nog meer informatie en updates. Het Global Positioning System (GPS) is een wereldwijd navigatiesysteem van ongeveer 24 satellieten en hun grondstations, dat oorspronkelijk voor militair gebruik is ontwikkeld. GPS-units gebruiken deze satellieten als referentiepunten om posities op de grond nauwkeurig te berekenen binnen een kwestie van meter. GPS-hulpmiddelen worden nu gebruikt in auto’s, boten, vliegtuigen, bouwmachines, uitrusting voor het maken van films, landbouwmachines en laptops.

Onze interesse in hen ligt meestal met gebruik in wandelen en rugzakken ervaringen, maar we hebben grote eenheden voor auto reizen ook. En we hebben apparaten die het gebruik van GPS-satellieten combineren met communicatiesatellieten waarmee backcountryreizigers in contact kunnen blijven met huis, en voor thuisblijvers om te weten waar de gebruiker zich bevindt. Zie informatie over het huren van de SPOT Messenger en het huren van de DeLorme InReach.

Het potentieel van een goede GPS

Na veel onderzoek zijn we het eens geworden over een paar GPS-apparaten waarvan we denken dat ze het beste evenwicht bieden tussen functies voor gebruik in het binnenland en eenvoud. Handheld GPS-apparaten zijn niet het antwoord op al uw binnenlandse navigatieproblemen, noch zijn ze gewoon weer een dure trendy gadget. De realiteit ligt ergens tussenin; wij helpen u de hype op te lossen met echte hulp. Uitstekende achtergrondinformatie over het GPS-satellietsysteem en de basisbeginselen van hoe het werkt, kunt u vinden op de site van Garmin. De gemakkelijk te lezen informatie is algemeen toepasbaar en wordt ten zeerste aanbevolen om u beter te helpen begrijpen hoe een GPS-systeem werkt. Beter nog, iemand anders heeft het al voor mij geschreven!

Er zijn veel verschillende stijlen, typen en maten GPS-apparaten beschikbaar en alle zullen en zullen bepaalde dingen doen die belangrijk zijn voor wandelaars. Bekijk onze video op onze GPS-apparaten. Hier zijn bijvoorbeeld een paar praktische dingen die je kunt doen met een goed GPS-systeem tijdens het verkennen van het bos:

 • Pinpoint uw exacte locatie in lengtegraad en breedtegraad, zelfs als het donker, mistig, of je hebt niet anders het geringste idee waar je bent.

 • Bepaal de afstand en richting van uw locatie naar een ander gespecificeerd punt.

 • Markeer waar je je auto parkeert, zodat je altijd weet hoe je terug moet.

 • Bepaal uw hoogte en volg uw hoogtegeschiedenis als profiel.

 • Traceer automatisch een route die u aflegt, zodat u zo nodig uw stappen kunt terugvinden zonder te verdwalen.

 • Laat zien welke richting je moet inslaan om weer op de rails te komen.

 • Markeer locaties langs uw route, of de beoogde route, met “waypoints” – zoals digitale broodkruimels en markeerstiften, zo u wilt.

 • Bied traditionele navigatiehulp aan met een ingebouwd digitaal kompas, indien beschikbaar.

Maar hier zijn een paar andere ‘real-trail’ dingen die GPS-advertenties je niet altijd vertellen:

 • U moet nog steeds een kaart en een regelmatig kompas bij u hebben. GPS-units werken niet altijd zoals u zou verwachten, en u hebt niet altijd de coördinaten die u nodig hebt voor een bestemming, dus u hebt een papieren kaart nodig als referentie en een kompas als back-up.

 • GPS-units werken niet of niet goed in gebouwen of onder een zware boomkap. Dus als u zich in een bos bevindt, moet u misschien een open plek vinden om uw positie in te stellen, wat niet altijd gemakkelijk is.

 • GPS-units gaan door batterijen zoals twijgen in een vuur als je ze voor langere tijd aanhoudt – wat je bijvoorbeeld moet doen voor het opsporen van routes.

 • GPS-units kunnen soms frustrerend zijn, zoals elk ander elektronisch apparaat. Maar ik heb er nog geen tegen een boom gegooid, omdat ik denk dat het meestal een bedieningsfout is.

 • Het is gemakkelijk genoeg om de basisprincipes van GPS-units te begrijpen, maar ze zijn vrij moeilijk te beheersen om hun voordelen te maximaliseren.

 • Wanneer een GPS-systeem aangeeft dat u één mijl verwijderd bent van een aangewezen plek, is dat een “hemelsbreed” mijl, niet een wandelpad mijl.

 • Wanneer een GPS-systeem aangeeft dat u naar het oosten moet, weet het niet of er een berg, moeras of kloof tussen u en het doel is – een andere goede reden waarom u nog steeds een papieren kaart nodig hebt.

Als je een GPS-systeem hebt – en ik geef toe dat het gemakkelijk is om het aan te sluiten, dus ze zijn zeker aan te raden – is de beste manier om uit te vinden wat er aan de hand is, spelen ermee. Thuis, waar u waarschijnlijk niet zult verdwalen afhankelijk van het. Als een nieuwe tent moet u hem niet voor de eerste keer uitdoen zonder er thuis eerst iets over te leren.

Het eerste wat een GPS-systeem doet wanneer u het inschakelt, is op zoek gaan naar satellietsignalen en proberen de positie ervan omlaag te spijkeren. U kunt een signaalmeter krijgen zoals op een mobiele telefoon, of het zal u vertellen met hoeveel satellieten het communiceert – de meeste hebben ten minste 3 of 4 nodig om accuraat te zijn.