Silicon Valley en China, twee economische reuzen

Te midden van de groeiende bezorgdheid dat China dichter bij de concurrentie met de Amerikaanse technologie-industrie kruipt, zal een nieuw proefprogramma de overheid meer mogelijkheden bieden om in te grijpen in lucratieve buitenlandse investeringen in Silicon Valley.

Hoewel het onduidelijk is hoe drastisch ze zullen worden toegepast, veroorzaken de nieuwe regels zorgen onder insiders uit de industrie. Ze vrezen dat het een Amerikaanse technologiemarkt kan afkoelen, gevoed door buitenlandse investeringen, en dat de president ze zal gebruiken als politieke hefboom in zijn voortdurende handelsoorlog.

Belangrijke aspecten voor de wereldeconomie

Na oproepen van inlichtingendiensten om roofzuchtige investeringsstrategieën aan te pakken, heeft het Congres in augustus de Foreign Investment Risk Review Modernization Act (Firrma) aangenomen. Het programma breidt het overheidstoezicht op buitenlandse investeringen uit in vaag gedefinieerde, “opkomende technologieën” en de bevoegdheid om deals te blokkeren als ze ongunstig worden geacht voor de veiligheidsbelangen van de VS.

De nieuwe regels zullen van invloed zijn op de financiering uit de hele wereld, maar zijn bedoeld om roofzuchtige strategieën te beteugelen die China heeft gebruikt om informatie te onttrekken aan de bedrijven waarin zij investeren.

“Er is knowhow, er is kennis, er is kennis, er zijn geheime sauzen, en de manier waarop je dat krijgt door bedrijven te kopen,” zegt James Andrew, een senior vice-president van het Center for International Studies, die zowel bij de staat als bij de afdeling treasury werkte. “De Chinezen hebben hun strategie een paar jaar geleden verlegd om ‘bedrijven te kopen en we hoeven dit alles niet door te nemen’. Dat is wat de rekening is bedoeld om te blokkeren”.

In het afgelopen decennium heeft China meer dan 35 miljard dollar geïnvesteerd in Amerikaanse technologie, voornamelijk om inzicht te krijgen in hoe het zijn eigen technologie kan opbouwen. In 2015 lanceerde China Made in China 2025, een door de staat geleid tienjarenplan dat gericht is op de ontwikkeling en opbouw van een betere technologie-industrie met de nadruk op nieuwe energie, auto’s, IT, telecommunicatie, robotica en AI. Nu de grens tussen consumenten- en militaire technologie steeds vager wordt, hebben de Trump-administratie en andere voorstanders de alarmbel getrokken en het plan van China als een bedreiging voor de economie en de nationale veiligheid geformuleerd.

“Het is een strategisch plan dat is ontworpen om geavanceerd onderzoek en technologieà “n te verwerven die China niet alleen zullen toestaan om de V.S. uit te dagen maar de Verenigde Staten als enige dominante wereldmacht te vervangen,” congreslid Chris Stewart, die een subcomité van de defensieafdeling voorzit, schreef in op-ed in de Heuvel in Augustus, verdedigend de urgentie van onlangs ondertekende rekening.

Firrma breidt de jurisdictie van het Committee on Foreign Investment in de Verenigde Staten (CFIUS), een agentschap opgericht in 1975. Vanaf vandaag zal het comité documentatie eisen van buitenlandse investeerders die toegang hebben tot niet-openbare informatie van bedrijven die zogenaamde “kritische technologie” produceren.