Resultaten van de Golden Globe Awards

Freddie Mercury biopic Bohemian Rhapsody en op feiten gebaseerde komedie Green Book won grote filmprijzen op de 76e jaarlijkse Golden Globes in een nacht die ook een sterke show voor Brits talent zag. Hoewel zijn Spaans-epos niet in aanmerking kwam voor opname in één van de hoofdcategorieën, kreeg de Roma van Alfonso Cuarón de beste buitenlandse film, terwijl de regisseur-schrijver-cameraman Bradley Cooper en Spike Lee versloeg en de prijs van de beste regisseur mee naar huis nam.

Het was ook een overwinningsavond voor Britse entertainers, met de sterren van The Favorite, Vice, The Bodyguard en A Very English Scandal die werden erkend voor hun prestaties op het gebied van film en televisie. Met overwinningen voor Roma, The Bodyguard en de Michael Douglas-gehelmde komedie The Kominsky Method, zal Netflix ook tevreden zijn met zijn trek. Maar naarmate de doodssprint naar de Oscars opwarmt, zal de beslissing van de Hollywood Foreign Press Association om Green Book en Bohemian Rhapsody te eren met de twee vooraanstaande awards van de avond, ongetwijfeld voor spot oprijzen, omdat beide films zowel door het publiek als door critici zijn beschuldigd van afhandeling onderwerpen als ras en seksualiteit op een reducerende en regressieve manier. Voordat hij werd afgevuurd tijdens de productie, werd de laatste film gedeeltelijk geregisseerd door Bryan Singer, die is beschuldigd van aanranding.

De beste inhoud van het moment

Gehouden in het Beverly Hilton en gehost door Andy Samberg en Sandra Oh, bleken de Globes uit 2019 een iets minder opwindende aangelegenheid dan de ceremonie van vorig jaar, toen Oprah Winfrey een memorabele en aangrijpende toespraak gaf die geruchten over een mogelijke 2020-run voor het presidentschap en beroemdheden verjoeg droeg alle zwarte en Time’s Up-pinnen om de slachtoffers van seksueel misbruik te eren.

Maar in de afwezigheid van Oprah en, voor het grootste deel, openlijke verwijzingen naar de president of hedendaagse hot-button kwesties, benaderden Oh en Samberg hun co-hosting taken met een zekere tongue-in-cheek humor, waarbij verschillende beroemdheden niet voor hun vermeende indiscreties, maar voor hun goede uiterlijk of prijzen seizoen bederft: “Je bent heet,” ze vertelden Bradley Cooper; “Jacked AF”, zeiden ze over Michael B Jordan van Black Panther, terwijl Oh tegen de tweemaal genomineerde (en tweemaal verliezende) Amy Adams zei: “Sommigen voor de rest van ons te redden.”

Oh, echter, zou haar doen toekomen, de beste prijs voor de beste actrice in een dramaserie mee naar huis voor haar geweldige werk in de kat-en-muisshiller Killing Eve. De gastheer zegevierde over de rij getalenteerde kanshebbers van een moordenaar, waaronder Julia Roberts, genomineerd voor Homecoming, Elisabeth Moss, voor The Handmaid’s Tale, en Keri Russell, voor The Americans.

Terwijl Samberg en Oh de ceremonie opvatten met een verfrissende dosis lichtzinnigheid, nam de Killing Eve-ster wel even de tijd om de aanzienlijke diversiteit onder de genomineerden van de show te erkennen. “Ik wilde hier zijn om naar dit publiek te kijken en getuige te zijn van dit moment van verandering,” zei ze, waarbij ze opmerkte dat het winstgevende bespreekbureau terugkeerde voor door minderheden geleide films zoals Black Panther en Crazy Rich Asians. “Ik houd mezelf niet voor de gek. Volgend jaar kan anders zijn en waarschijnlijk zal zijn. Maar dit moment is echt, omdat ik je zie. ‘

De Amerikanen verdienden een verrassende en onbetwistbare welverdiende zege in de beste dramaseries, een categorie waarvoor het spionagedrama van de Sovjet-Unie, dat net zijn zes seizoenenloop voltooide, nooit eerder was genomineerd, ondanks diepe en consistente liefdesreserves bij televisiecritici. Samen met Russell werd de leiding van de show, Matthew Rhys, genomineerd voor de beste acteur in een dramaserie maar verloor hij aan Richard Madden van The Bodyguard, de grootse zesdelige BBC-serie die het netwerk de hoogste kijkcijfers in tien jaar liet noteren.

In de dramagestuurde categorieën versloeg Glenn Close Lady Gaga, Nicole Kidman, Melissa McCarthy en Rosamund Pike voor haar krachtige beurt in The Wife, een bewerking van de Meg Wolitzer-roman met dezelfde naam. Close’s speech, een verzoenende en oprechte ode aan vrouwen die hun dromen volgen, trok het grootste applaus van de nacht, met de 13-daagse Globe nominee-tekening parallellen met de strijd van haar personage om erkenning en vervulling ten opzichte van haar Nobelprijswinnende echtgenoot.